Sepetang di Putrajaya: Random People[Click image to view on my Flickr]

Tarikh Peristiwa: March 2011

Tukang ambik gambar: Bob Merley Terhebat

Dah lama gua nak post the second part ni. Tapi gua agak sibuk dengan melepak dan membazir masa begitu sahaja. Tapi Alhamdulillah, kali ni gua berjaya buat the second part. Part ke-2 ni bertemakan random people. Gua ambik je gambar diorang tanpa pengetahuan. Apa gua kesah kan. Gua bukan mintak duit dia orang nk beli camera.

Di Putrajaya, begitu ramai pasangan-pasangan muda beradu kasih walaupun cuaca agak panas. Time malam pula level mereka lebih tinggi berbanding di waktu ada matahari. Bila orang azan mereka buat bodo aja. Masjid besar gedabak depan mata jadi hiasan aja. Astagha… Apa nak jadi la duhai manusia di Putrajaya…

Part 1: Sepetang di Putrajaya [Matahari Hampir Terbenam]

-Love and Peace-

, ,

Girls selalu mengatakan mereka di layan dengan discriminasi. Namun lelaki juga sering berhadapan dengan discriminasi. Just sayin’. We are not that different (=

-Love and Peace…and fight for your rights-

, , ,

-stupid-human-1305064154

koma-comic-strip-he-also-likes-the-jonas-brothers-so

I love the girl’s expression. Though this didn’t really happen in the movie. But this is just super genius!

Yes, I despise him too sweet little girl (=

-Love and Peace-

Caution: The captions have nothing to do with the real Hangover movie

, , ,

39e82b29-20b2-4a76-b6cc-f2c180c6fc13

One of the most disturbing cartoon/characters on TV. This sick dinosaur loves to be around little kids. Sekarang bila gua dengar lagu Barney gua jadi seriau.

-Love and Peace… and screw you Barney!-

, ,

8ced5fad8a130810ad32e59f55220768

Silap hari bulan kepala gua yang pecah kena baling batu-bata. But still, it’s kinda creative in a way lah. Tapi kalo kena rumah gua, kompem gua ambik batu-bata tu, gua hempuk kepala mamat yang baling kat umah gua.

Moral of the story: Be creative jeee…

Source: completelyseriouscomics.com

-Love and Peace… and don’t baling batu-bata at me!-

,

wheel of life kot Semalam gua post Wordless Wednesday #3. This time gua letak gambar tayar basikal. Tayar basikal agak not cool so apa kata kita just panggil ‘Wheel’ supaya ade bunyi omputih and sounds educated sikit.

“Apa kejadah letak tayar beskal?” mesti ada yang tertanya.

Why?

Gua rasa hidup gua sekarang and past few weeks macam meaningless and agak empty. Gua pon rasa cam tak happy dan mood gembira itu kurang timbul. Takde mende yang menarik berlaku. Tak interesting langsung. Memang agak sucks la. Umpama roda yang tidak berputar. kalo tayar tak berputar macam mana beskal nak bergerak, kan? Itu lah yang nk gua sampaikan.

Gua rasa dah tiba masanya gua start mengayuh ‘basikal’ gua (not literally lah!) supaya tayar  beskal gua a.k.a. “My Wheel of Awesome Life” boleh start gerak. And by that, something interesting could happen in this super boring life.

Ayuh doakan something interesting happen dalam hidup gua pada hari mendatang!!!

tayar bergerak

-Love and Peace… and keep on rolling bebeh!!!-

,

 

 

 

-Love and Peace-

By Bob Merley Terhebat

,

Land of the rising zine by natsuki otani 

The land of the rising zine

by Natsuki Otani

Cover art from the charity zine for the Japan tsunami appeal by Illustration Rally blog. This illustration is available for sale to raise money for Illustration Rally’s Ganbare Nippon appeal on JustGiving

Source: Natsuki Otani

, ,

Problem?

20110128203738!Trollface

-Love and Peace-

P/S: I’m a PC dude, and I’m proud of it!

,

Jarle Bernhof

Photo illustration of Jarle Bernhoft

by Oh Yeah Studio (Hans Christian Oren)

*Jarle Bernhoft is a very telented Norwegian singer, multi-instrumentalist, composer and og lyricist. Personally, I really admire this dude. He has a very great sense of music and also sense of fashion. I kinda like his style. Shortly, he is just amazing, truly an awesome dude.

*HI-FI klubben is the biggest chain in scandinavian with high quality sound- and image products like stereos, TV, loud speakers etc. Rå Lyd is their magazine that targets the costumers with not only products but more of a experience of good music like concerts and such.

-Love and Peace-

P/S: I’m back!!!!!!!

, ,

Sekarang dah masuk September, 31 Ogos telah pun berlalu. Namun semangat ‘Independence Day’ masih belum luntur. Merdeka tahun ini dirasakan seperti lebih bermakna berbanding tahun-tahun yang lalu. Di saat kita meraikan kejayaan melawan nafsu di bulan Ramadan Al-Mubarak, kita didatangi pula dengan sambutan hari kemerdekaan.

Mungkin kerana kita tidak merasai keperitan yang dirasai oleh pejuang-pejuang dahulu, orang ramai mengatakan bahawa erti kemerdekaan itu tidak sangatlah dirasai dan di hargai oleh generasi kini. Aku rasa dakwaan itu tidaklah tepat. Di saat dunia yang bergolak, perang di sana sini, pergolakan di Afghanistan, peperangan di Iraq, krisis di Afrika, penindasan di Palestine, dan berbagai bentuk huru hara yang berlaku di serata dunia menyebabkan manusia di era ini sangat menghargai kemerdekaan.

Apakah erti merdeka? Aku bukan pakar bahasa, bukan juga pakar sejarah ataupon sosiologi, apa yang aku dapat simpulkan hanyalah dalam satu perkataan iaitu ‘Kebebasan’ atau ‘freedom’.

Bila tiba saja 31 Ogos, aku sering tertanya-tanya:

“Merdekakah kita?”

“Apa erti merdeka tanpa freedom?”

“Apa erti merdeka jika hidup seperti hamba sahaya?”

Banyak lagi persoalan yang timbul, tidak larat hendakku karang.

Persoalan kemerdekaan ini begitu sensitif bagi sesetengah orang. Kita di anggap sebagai kurang ajar dan tidak mengenang budi jika persoalan ini di bangkitkan.

“Tidak merdeka lagi kan kita dengan pembangunan yang serba canggih ini?”

“Tidak merdeka lagikan kita dengan kemudahan yang wujud ini”

“Tidak merdeka lagi kah kita bila kita masih bolen makan?”

“Apakah kamu tidak bersyukur?”

Begitulah reaksi mereka. Hanya memandang kemerdekaan ini pada sudut lahiriyah semata-mata, hanyut di buai ayunan dunia. Tidakkah mereka sedar bahawa ramai lagi orang Malaysia yang masih belum menikmati pembangunan. Tak semua orang merasainya.

Aku bukan pakar kemasyarakatan, aku bukan ilmuan terulung. Aku hanya manusia yang masih tertanya-tanya dan terkapai-kapai. Aku di sini bukan untuk berpidato, bukan untuk berbahas, bukan untuk berfakta. Hanya meluahkan persoalan dari kepala ku ini.

Kita masih belum bebas sepenuhnya. Perjuangan kemerdekaan itu tidak berakhir  pada 31 Ogos 1987... silap 1957 daaa (1987 tu tahun gua lahir) Ia masih berterusan sampai hari ini. Masih banyak lagi yang perlu di merdekakan.

Fight for Freedom, Fight for Independence

Truthfully,

Bob Merley Terhebat

 -Love and Peace-

, ,