“Life is like a box of chocolate, you never know what you’re gonna get.”

Sesiapa yang tahu tentang movie Forest Gump, pasti pernah terdengar ‘quote’ ini. Aku sangat suka la quote ni sebab macam kena la dengan situasi hidup aku. Boleh cakap nobody knows what’s gonna be next, not even me.

Kali ni aku tetiba nak tulis pasal cokelat bukannya apa, aku baru sahaja pulang dari pasaraya Wallmart membeli cokelat. And of course aku beli dark cokelat. Aku tak tahu la kenapa, sejak aku makan dark chocolate pemberian Ejoy sebelum beliau pulang ke Malaysia, taste aku terhadap chocolate terus berubah. Aku sekarang merupakan seorang dark chocolate fan.

Selepas makan dua tiga squares dark chocolate, aku mendapat idea untuk mencipta kata-kata indah:

Life is like dark chocolate, it’s dark and bitter, but it’s awesome!”

Ok tak?

IMG_4754

LOVE, PEACE, and CHOCOLATE!

The world is filled with so many weird and sometimes unexplainable questions and mysteries. I've been questioning myself and people around me with these questions which i can never get valid answers. These mind boggling questions sometimes makes me wonder how ignorant and shallow I am. So this time I want to share these questions and mysteries with all other people. I hope somewhere out there, there will at least a dude or a girl who can give me some explanations.

  • Why there are so many men want to grow moustache? what the hell with that? I used to grow moustache myself. One day my housemate said I look like 'Opie Zami'. What the hell with that? Thanks to that housemate, I realize that i looked like an idiot, seriously. When i looked at my passport picture (me with moustache). I looked like a sexual predator. no wonder girls never say ‘Hi’ to me. Damn…
  • Why there are so many different kinds of hats? How they are made?Where are people get the idea to make hats? There many kind of them. Just name it. Any culture or any country have their own hat. In Malaysia we have ‘songkok’. It’s a hat too. There is Eskimo hat, army hat, baseball hat. old people’s hat. Waddup with that?
  • Why old people smells weird? Sometimes they smell like cheese.
  • Why does war exist? Why must we hate each other? I was just trying to hit on my friend’s sister. He was so damn mad, he didn’t speak to me for a whole week. Waddup with that? She’s hot. I want to hit that!
  • Why my cousin is so fat? Seriously, he’s is so round. Literally

I can ask hundreds of questions and go for hours at this. But what the hell. I’m too sleepy. I might even have a few words misspelled.

PEACE!

P/S:old people are awesome!

,

“Ringgg.. Ringgg..” dengan lantas aku bangun dari tidurku yg agak mantap. ku pandang jam loceng yang menunjukkan pukul 6 pagi. bukan selalu aku bangun awal tapi, hari ini agak berlainan daripada hari hari yg biasa aku lalui, hari ini adalah hari graduasiku. Selepas mandi, aku terus mengadap laptop aku dan meng’update’ facebook. lantas aku menulis “is graduating” pada ‘wall facebook’ku.

Jubah graduasiku masih lagi belum aku keluarkan dari plastik. selapas ku keluarkan jubah graduasiku, ku lihat jubahku berkedut seribu. alangkah bengapnya aku kerana tidak pernah aku terfikir untuk mengosok jubahku dengan ‘setarika’. lantas tanpa membuang masa ku berlari ke tingkat bawah apartmentku yg agak usang itu. Lantas aku tanya Topek yang merupakan apartment-mateku tentang ‘setarika’. Topek yg juga masih juga belum menggosok jubahnya menyatakan bahawa kami patut meminjam setarika dari rumah Narjeh. setelah penat mununggu setarika Narjeh yang tidak kesampaian itu, kami mengubah ‘option’. ‘Setarika’ Najmaun menjadi option terbaru. Selang berapa minit, setarika yang dinanti-nanti akhirnya sampai berkat kerajinan penebar roti canai RIT atau lebih dikenali sebagai Amru (bukan nama sebenar). Setelah menyetarika jubah graduasiku, aku terus berangkat ke Atrium. Setelah penat makan dan bergambar dengan professor-professorku, saat yang dinantikan akhirnya tiba. Jeng-jeng-jeng….

Kami para geraduan berjalan menuju ke arah stadium ice hockey universitiku yg sudah dikeringkan icenya dan di hias indah untuk upacara graduasi itu. Kami disambut dengan sorakan dan tepukan gemuruh, seperti gladiator menuju masuk ke tengah coliseum. Berbeza daripada gladiator, kami tidak berjalan menuju kemusnahan, sebaliknya kami berjalan menuju kejayaan. Setelah mendengan celoteh-celoteh yang disampaikan oleh pensyarah dan wakil pelajar yang langsung tidak ku kenali, saat menaiki pentas akhirnya tiba.

Perasaan aku agak biasa sahaja. Tiada langsung rasa gentar. Tetapi apabila aku berada 20 meters daripada pentas. Darahku mula mengalir pantas, ku dapat dengar denyutan jantungku sendiri yang berdegup kencang seperti bunyi kompang yang dipalu kencang. Tiba-tiba aku teringat kata-kata Abang Suhai,”Don’t Trip". Pesanan Abang Suhai menjadi pedomanku. Apabila sampai giliranku, kedengaran namaku dipanggil. sudah aku agak. namaku disebut salah. Apa yang dapatku buat Omputih memang menghadapi kesulitan untuk menyebut namaku. Tiba aku di pentas, aku lantas pandang ke hadapan. Namun, aku langsung tidak mendengar sebarang bunyi. Mungkin aku sedang “High” dengan keadaan ini. lantas aku terus bersalam dengan Pensyarah2 di pentas. Selepas mendapat booklet sijil yang kosonh itu, aku pun berangkat turun ke arah jurugambar. setelah gambarku di ambil, aku pun berjalan kearah tempat dudukku sambil disambut oleh pensyarah-pensyarah dari fakultiku.

Hatiku pun berbisik,”Finally, I’m here. Yatta!!”
Aku dah Grad!!! Yea!!!


P/S: Aku malas nk check ejaan. kalo ade silap. pandai2 la agak2.

,