“HOLY SHIT!”

Aku rasa korang mesti selalu dengar ungkapan ‘holy shit’ ini daripada filem-filem omputih. Ungkapan ini sungguh sebati dengan budaya mereka dan kadang kala menjadi ikutan masyarakat di Malaysia kita yang terchinta ini.

Sewaktu aku mula-mula terdengar ungkapan ‘holy shit’ ini, aku pernah terfikir mengapa wujudnya ungkapan aneh seperti itu.

Apakah ‘holy shit’ itu bermakna ada tahi yang suci?”, soalku pada diri sendiri

Mana mungkin. Tahi adalah najis! sepertimana kita belajar didalam kitab feqah. Aku menjadi tertanya-tanya akan asal usul ungkapan tersebut. Sungguh aneh dan pernah juga sesekali (nauzubillah) aku merasakannya sungguh kreatif.

Apabila aku sudah mempunyai children nanti, bagaimana harus aku memberi penjelasan kepada childrenku nanti apabila mereka bertanya kepadaku akan persoalan seperti ini. Anak-anak zaman sekarang suka bertanya. Setelah penat berfikir, aku berjaya memilih beberapa penjelasan yang mungkin boleh diterima childrenku nanti:

  1. Omputih dulu-dulu ingat tahi itu suci, lalu meraka mengagung2kan tahi itu, sehingga mereka menamakannya ‘Holy Shit”
  2. ‘Holy shit’ itu merupakan sejenis makanan omputih dahulu kala. seperti kuih taik itik kat Ganu & Klate.
  3. Omputih ni memang suka cipta perkataan pelik2. mana ade tahi yang suci duhai anakku!

Jikalau anda, jawapan/penjelasan yang manakah akan menjadi pilihan di hati? sehingga kini aku masih memikirkan jawapannya.

Marilah sama-sama kita fikirkan…

Penjelasan (in English):

Holy shit is an expression used when you yell at something bad and/or surprising (sometimes at something awesome and/or surprising).

Another variation of ‘holy shit’: Holy crap!

Contoh ayat berserta gambar:

Holy Shit!holy shit(Images from DemotivateUs.com, ebaumsworld.com, and google)

SELAMAT BELAJAR!

Peace!!

P/S: saya suka merapu

, , , ,

6 Responses so far.

  1. fuhhh terbaeknye post...

    very d creative

  2. adekah kamu sudah berwaspada selpas menbaca entri soya.. ingat pada anak dn mase depan.. hahha

  3. mereley si penglipur lara?

  4. ekmal says:

    omputih..biase la
    holy cow pn ade..
    omputih sembah lembu lak
    hindu je ade holy cow
    hahaha

  5. ekmal says:

    omputih..biase la
    holy cow pn ade..
    omputih sembah lembu lak
    hindu je ade holy cow
    hahaha

  6. aNaYaNa says:

    hahaha..no 2 la nampak good jer..pasal makan..hwa2..

Leave a Reply